A házszemlék során elsődleges fontosságú dolog az épület elektromos ellátottsága, ennek állapota és bővítési lehetőségei. Számtalan esetben hiúsult meg emiatt egy-egy jó vételnek tűnő lakás/ház vétele, bármilyen furcsán is ez hangzik elsőre.

egyfázisú villanyóra (nappali+éjszakai)
egyfázisú villanyóra (nappali+éjszakai)

Tekintsünk most el a belső vezetékhálózattól, hogy az aluvezeték vagy réz, milyen keresztmetszeti méretű… Ez is egy nagy kérdés mindig, viszont ez kezelhető, még akkor is, ha egy családi ház esetén ez lehet akár 1.5-2 millió forintos kiadás is.

Mi van akkor, ha nincs lehetőség a betápot bővíteni?

A villanyóra minden önálló ingatlan sajátja, itt látszik, hogy a jelenlegi teljesítmény mennyi.
Kétféle dolog lehetséges:

 • egyfázisú
 • többfázisú (jellemzően három)

Fontos, hogy elsődlegesen a nappali betápját nézzük, hiszen lehet mellette vezérelt (éjszakai) áramhoz villanyóra+kismegszakító is, de mivel ez – nevéből adódóan – nem állandóan használható áram, ezért nem vehető figyelembe azokra a fogyasztókra, amit jellemzően nappal használunk.
(a vezérelt áram előírása az is, hogy csak állandó bekötésű fogyasztót lehet rákötni (villanybojler, hőtárolós kályha, stb), tehát nem lehet róla konnektort üzemeltetni hivatalosan)

A többfázisú betáplálásnál viszonylag egyszerű a dolgunk, itt ha szükséges, LEGTÖBBSZÖR bővíthető a teljesítmény, csak ki kell fizetni a plusz amperek költségét és a kismegszakítók cseréjét.

Nagyjából 5000 Ft/amper költséggel kell számolni és pár tízezer forintos szerelési költséggel. Viszont ha a villanyóra nem szabványosított (egyszerűbben: műanyag, zárt szekrényes), az áramszolgáltató a bővítés feltételeként szabhatja ennek a szabványossá tételét. Itt már ugrunk egy nagyot, ugyanis a szekrény és szerelés pluszköltsége 2-400.000 Ft, földkábeles beállásnál ennek a duplája is lehet.
Ha a meglévő pl 25A bővülne 32A-re, vagy 3x16A bővülne 3x20A-re, akkor jellemzően nem kell a szekrény szabványosítás.
Ha egy óra helyett kettő lesz (pl H-tarifa), vagy egy fázis helyett több fázis, akkor kell a villanyóraszekrény szabványosításával számolni.
Ami még jelentős plusz költség, ha a légvezetéket is cserélni kell. Ez több fázisra bővítésnél szinte biztos, de ha a bekötővezeték régi, többször toldott, akkor is cserélni szokta a szolgáltató. Ehhez viszont a tetőtartótól a villanyóráig új cső kell, ami a homlokzat/homlokzati szigetelés végigvésését jelenti.
Amikor van egy új, hőszigetelt-színezett homlokzat, nem őszinte az új tulajdonos mosolya, ha ez kiderül…

Még egy gondolat azért, hogy ne legyen ilyen egyszerű a helyzet a meglévő többfázisos betáplálás bővítésénél. Ha az ingatlanon több lakás helyezkedik el, az ingatlanra bejövő ÖSSZBETÁP teljesítménye limitálva van. Tehát hiába van pl 3x10A, könnyen lehet, hogy ebből még 3×16 sem tud lenni, nemhogy 3x20A.
Voltam olyan 4 lakásos ingatlannál, ahol 3x50A volt a betáp, amiből két lakás lecsippentett kétszer 3x16A-t, így a másik kettőnek a bővítése kútba esett, mivel az áramszolgáltató a főbetáp bővítésére több millió forintos árat adott (földkábel csere, stb).

Térjünk vissza a címben szereplő kérdésre: ha nincs bővítési lehetőség, mire elég az alanyi jogon járó 1x32A?

Sok új házat nézek meg vásárlás előtt és a kivitelezők/ingatlanosok szerint MINDENRE elég ez a teljesítmény, hülye az (én), aki kevesli.

Fogom a fejem, amikor azt látom, hogy az új ház homlokzatára fel van rakva a szabványos villanyóra-szekrény, de csak EGYFÁZISÚ, tehát a lehetősége sincs meg annak, hogy ha van rá mód, akkor később három fázist lehessen kérni, hiszen a szekrényt is cserélni kell, szétvésve a homlokzatot…

Nézzük a nyilvánvalót, illetve ezeket az érveket szoktam felhozni az egyfázis “ellen”:

 1. Bár a kormányunk igen aktívan tesz folyamatosan a napelem ellen, de a jövőben számolni kell azzal, hogy előbb-utóbb a jogi környezet is biztosabb lábakon áll, ezért újra megéri napelemet telepíteni.
  Egyfázisnál max 2.5 kW-os napelemet engednek felrakni jogilag, ami édeskevés bármire is.
 2. A jelenlegi szabályozás szerint 2035-től már csak elektromos autókat lehet az EU-ban forgalomba helyezni. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy új autót nem-elektromosban csak a hülyék vesznek 2030 után, mivel minden az elektromosság felé vezet. Tehát nem 12 év múlva, hanem reálisan nézve inkább 5-6 év múlva egyre jelentősebb igény lesz az autók otthoni töltésére.
  Mivel plugin hibriddel járok, minden nap dugom a töltőre az autót, tudom mivel jár. Ez egy viszonylag kis akkus autó, egyfázisú, 230V-os töltővel. Mégis voltak az elején összeakadások az ingatlanon belüli hálózattal, mert a kinti konnektor egy körön volt az elektromos tűzhellyel, sütővel, így az a 25A leoldott, ha ment a töltés és a főzés/sütés együtt. Mivel három fázisunk van, ez természetesen egy sima átkötögetéssel megoldódott, de ez is mutatja, hogy már egy kisteljesítményű töltő is tud felfordulást okozni. Nem beszélve egy 60-80 kWh-ás akkus teljesen elektromos autó töltéséről.

A harmadik pontról szól igazából a cikk. Mi van, ha nem lehet bőviteni?

1x32A az 230V-al számolva ~7.5 kW teljesítményt jelent, ennyivel terhelhető egyidejűleg a hálózat.

Egyáltalán nem ritkák manapság az 5 kW összteljesítményű, 4 főzőlapos tűzhelyek, aminek az elektromos tűzhely része még lehet akár 3 kW-os is.

Azaz már a 4 főzőplatni + tűzhely max áramfelvétele MEGHALADJA azt, amit a 32A tud! Természetesen ritkán fordul elő, hogy “nyélgázon” menjen minden a tűzhelyen, de azért egy vasárnapi ebédnél a felével számolhatunk nyugodtan.

A rezsicsökkentés-csökkentése előtt a gázkazán és esetleg gázbojler ellátta a fűtést és HMV-t (használati melegvíz), de már az utóbbi években is egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy a nyári meleget klímával közömbösítsük.
Tavaly nyár vége óta sok helyen a klíma lett a rezsicsökkentés eszköze, bevonva ezt a fűtésbe is.
Egy 3.5 kW-os modern inverteres klíma maximális áramfelvétele 6.9 A! Nem fog természetesen állandóan ennyivel menni, de időjárás és benti hőmérséklet függvényében lehet ennyi is a kezdeti áramfelvétele. EGY DARABNAK!

Igen, tudom, hogy a klímát lehet H-tarifára kötni, ami ebben az esetben nem rabolja el az ampereket a nappali áramtól, de egyrészt ennek kialakítás/igénylése is tud több százezer forint lenni, másrészt pedig ha csak hűtésre van használva a klíma, akkor ez nem is lesz ezáltal megtérülő-tarifa.

Modern háztartás része – főleg több, kisgyerekes családoknál – a mosó/száritógép is, ami szintén nagyfogyasztónak számít. Nem kell klíma méretű amperigényre gondolni, de azért nem is egy tévényi.

A kulcsszó az EGYIDEJŰSÉG.

1x32A esetén főzésnél/sütésnél nem mosunk-száritunk, nem töltünk autót, nem klímázunk. Odafigyelünk mit-mikor-mivel lehet közösen használni, legyen kéznél egy zseblámpa, valamint a kismegszakító könnyen elérhető legyen.

Lehet így élni, csak minek? 🙂

Komolyra fordítva a szót: véleményem szerint egy kisebb lakás esetén nincs gond az egyfázissal, de családi háznál vagy nagyobb lakásnál már komolyabb problémákat tud okozni az ezzel való együttélés, pláne ha a fentiekben felvázolt elektromos autós/napelemes jövőképpel nézünk szemben.

Megjegyzés a villanyszerelő barátomtól: 3x16A rossz ötlet, mivel az elektromos tűzhelynek ekkor két fázisból kell “összerakni” az amperigényét, ami bonyolulttá teszi a dolgokat. Ha háromfázis, akkor 3x20A legalább!

Kommentelni a facebook-csoportban lehet, a VILLANYSZERELÉS topicban.

7 thoughts on “028. Mire elég 1×32 Amper?

 1. Nálam a bővítés folyamatban van. 3x16A-ról 3x32A-re. Napelem van, de van 4 klíma, ahogy írtad, nem jó, ha egyszerre megy – hát most nem is tud, állandóan levágná a kismegszakítót. Sajnos, 1 körön van mind, de az átkötögetéssel meg ott bukik a matek, hogy akkor a konyha szívná meg, vagy a mosógép. A bonusz a LEAF töltése, 1 fázison 29A-t kér. TALÁN meg tudja oldani a villanyszerelő, hogy ne legyen gubanc, ha nyáron töltöm gyorsan, plusz megy 1-2 klíma, mondjuk azt nem tudom, a napelem ilyenkor mennyit fog “segíteni”…
  Ez az ára, hogy minden árammal megy, de szerencsére nem annyira drága, mint a gáz.

 2. Nekünk 1x25A van, bővíteni a szabványosítás és légvezeték csere miatt macerás. Villanytűzhely és sütő, két elektromos autó, egy 5.2-es klíma, szárítógép, 4,5-es napelem.
  Igen tervezni kell mi megy mikor.
  Nyáron egyszerű, mert a napelem teljesítménye hozzáadódik a 25A-hez tehát mehet minden. Autót ha tehetem nappal töltök, hogy tényleg zöld legyen. Télen macerásabb, autót éjjel töltünk mivel nem sok úgysem a napelemes termelés. Így viszont elég minden másra. Az, hogy négy főzőlap menjen és a sütő is az nem nagyon fordult még elő. Szóval nem mondom hogy tökéletes, de lehet 1x25A-val is élni, nyáron besegít a napelem. Ja, az autó töltő állítható 6-32A-ig, délután/este letekerem 6A-ra mikor még ébren vagyunk, éjjelre meg mondjuk 12A-ra. Reggelre így is belemegy 30 kWh bőven a kocsiba.

 3. Folyamatosan azt hallom jobbról-balról-lentról-fentről-kintről-bentről, hogy zöldüljünk, mert szegény bolygó….(Mindmeghalunk) Erre olvasom ezt a cikket, ami azt taglalja, hogy hétvégén a vasárnapi ebéd előtt egyszerre megy a mosógép, mosogatógép, 4 főzőlap, a tv a rádió, az autó töltő, a sütő a mikró a bojler meg a tököm tudja mi…. Most zöldüljünk, vagy köttessek be 12.000 x 32 AMPERT?_ HÁTHA AZ EGÉSZ MEGYE EGYSZERRE AKARJA HASZNÁLNI MINDEN ELEKTROMOS BERENDEZÉSÉT?! Ez a cikk szerintem unalomból született. Kár volt ezért a fáradtság. Régóta olvasom a blogot de most éreztem először azt, hogy ehhez hozzá kell szólnom. Több, mit 25 éves villanyszerelői tapasztalattal.

  1. A cikk azért született, mert éves szinten megnézek többszáz ingatlant, ezeknél születnek írásos állapotfelmérések és javaslatok. A javaslatok egyik része a villanyhálózat/betápokra vonatkozik. Egyszerűbb belinkelnem egy megírt cikket, mint minden egyes állapotfelmérési anyagba becopyzni az egészet.
   Talán figyelmesebben kellene elolvasni és értenéd a lényegét.

   Két fontos dolog miatt kell a három fázis: napelem és elektromos autó töltés. Mindkettő itt van a nyakunkon.
   Én 24 éve vagyok építész, mégsem ragadtam le a múltban, hanem tisztában vagyok a mostani és várható trendekkel… ilyenkor azért elég nagy öngól a több évtizedes tapasztalattal takarózni, pláne amikor boldog-boldogtalan a krva magas gázár miatti fogyasztást próbálja elektromos/klímás fűtéssel kiváltani.

 4. 1×32Apm; 75m2 lakás, 3 szoba+nappali, villanysütő, minden világítás ledes. Mivel minden szépen el van osztva áramkörönként, soha semmi nem vágja le a biztosítékot. Lehet élni 1×32A is csak gondolkodni kell előtte.

 5. “3x16A rossz ötlet, mivel az elektromos tűzhelynek ekkor két fázisból kell “összerakni” az amperigényét”
  Teljesítmény-menedzsmentes főzőlapot kell venni, azokban le lehet korlátozni a max áramfelvételét. 16A nagyon sok mindenre elég! Igen, nem fog egyszerre négy platni maximumon menni, de ez nem is mindennapi igény. Ez arra elég pl., hogy 1-2 részen hőtartáson fő valami, míg a másik maxon megy.

 6. Én a saját lakásomban nemrég kötöttem be új indukciós tűzhelyet + 1 elektromos sütőt. A 4 főzőlap két áramkörre van csoportosítva, áramkörönként max 16 ampert tud felvenni. A harmadik fázist elvitte a sütő, így a 3x16A bőven elég volt.

Comments are closed.