Az életveszélyes a címben nem hatásvadászat, hanem tény.

“Mi minden munkát úgy végzünk, mintha a saját lakásunkat újítanánk fel.” – szól a kivitelező cég mottója a honlapján. Bíztató ugye?

(a mottó google keresésére több honlapot is kidob, ahol az idézett szöveg szerepel. Természetesen ezek más cégek, mint ami a posztban szereplő munkát végezte. Kötelező jogi közleményünket olvasták…)

eredeti állapot

A budapesti társasházban az eredeti fürdőszobában egy normál kád volt beépítve, mosdóval, törölközőszárító radiátorral, mosógép kiállással. A falburkolat csempe, a padló diagonálba rakott ragasztott burkolat volt.

A lakás alatt mélygarázs van, a padlórétegrend vastagsága a szerkezet felett 13 cm. A fürdőszoba egyik oldalán a lépcsőház van, a másik oldalon másik lakás, a kettő között egyrétegű hanggátló fallal.

MEGRENDELŐI IGÉNYEK:
– épitett zuhany, falba süllyesztett iBoxos csapteleppel
– WC kialakitása
– mosdó, törölközőszáritó, mosógép kiállások

Megjegyzés: a WC kialakítása ezen a helyen önmagában hiba, mivel a padló rétegrendjébe nem tud elférni a lefolyócső rendesen úgy, hogy a cső felett maradjon kellő betonvastagság.

A HELYSZINI SZEMLE ALAPJÁN A MEGÁLLAPITÁSAIM

A WC lefolyócsöve miatt az aljzatot felvéste a kivitelező, sőt a mélygarázs felőli monolit vasbeton födémbe is mélyitett a nyomvonal mentén, ami akár statikai problémákat is okozhatott volna az épületben. (ez utóbbinak az esélye szerencsére kicsi)

ez a kép fogadott


A cső felett egy ujjnyi hézag maradt, ez lenne az aljzatbetonnak, a ragasztónak és a burkolatnak is a helye. Erre visszatérek még.

aljzat+ragasztó+burkolat helye

A mosdóhoz a kivitelező 32-es átmérőjű lefolyócsövezést használt, ami kevés (minimum 40-es kellene.

A vízvezeték csövezés ötrétegű csöves, gégecsőbe rakva, kulcsos idomokkal. Szigorúan tilos kulcsos idomokat használni betonozás alatt/vakolás mögött! Ugyanis a kulcsos idom a víznyomás változástól szivároghat, utánhúzást igényel.
A padlóban, vakolat mögött presselt idomokat kell használni.
A csövezés jó része a szomszéd felőli lakás elválasztó falába került, ott vannak a kötések/toldások a már emlitett kulcsos idomokkal, így a szivárgás ott is jelentkezni fog. Ne feledjük, ez társasházi lakás.

A szomszéd lakás felőli lakáselválasztó falba az iBoxot nem szabadott volna bevésni, mivel a hanggátlását a falnak jelentősen rontja.

iBox, kulcsos idommal

Az elektromos vezetékeknek a padlóba került egy kötődoboz a padlóba a lefolyócsövek közé purhabbal rögzitve, nulla vízállósággal.

a purhab alatt vezetékek, kulcsos idomos kötés (fázisfotó kivitelezés közben)

A nem IP-védett kötődobozba a gégecsövek bevezetése nem tömör, a vezetékek WAGO-val vannak összekötve.

kötődoboz a purhabban

Ebből a dobozból kap áramot a mosógép, a fali konnektor a mosdónál. Szóval rendes áram folyik itt… a történet része, hogy az életvédelmi FI-relé működése megszűnt.

Az ott lévő építőanyagok nem megfelelőek a kivitelezés folytatásához. Sima zsákos esztrichbeton, sima flexi ragasztó.

depózott anyagok

ha kivitelező befejez(het)i a munkát…

A fürdőszobát kettészelő lefolyócső miatt nincs megfelelő betontakarás felette, a sima zsákos esztrich teljesen elrepedne, amit a flexi csemperagasztó sem képes “áthordani”, azaz a burkolat is el fog törni/repedni.
A fali burkolat alatt a kivitelezőnek nem állt szándékában vakolatot kiegyenlíteni, a horonyvéséseket kitölteni.
Kenhető vízszigetelést így nem lehet elkészíteni megfelelően, magyarul a zuhanyzás közben szépen ázni fog a fal és a padló. Mi is van a zuhanyzó alatt a padlóban, purhabba ültetve? ÉLŐ áramvezetékek.

a vezetékek kötődoboza a zuhanyzó alá került

A lakásban egy kisgyermekes család él…

Kevés esetben önt el a harci ideg ennyire, hiszen szinte hetente látok képtelen dolgokat a kivitelezések során. Legszívesebben azonnal kiposztoltam volna a kivitelező elérhetőségét, amivel tönkre is teszem azonnal a vállalkozását. Megérdemelné, sokszorosan is.
De sajnos az ilyen szélmalomharcok eredménye az, hogy rágalmazás miatt járhatok bíróságra, mivel Magyarországon a jogrend azt segíti, aki a zavarosban halászik.

Csak hogy fokozzam a hangulatot… mindezért a munkáért a kivitelező 1.200.000 Ft-ot legombolt a megrendelőkről. Amikor hírét vette annak, hogy jön egy “műszaki ellenőr”, a további követelése még ugyanennyi lett volna. Egy 3,7 m2-es fürdőszoba felújításáért.
Mivel teljesen esélytelen bármennyi pénzt is visszaszerezni tőle, számlát kértünk az eddigi összegről, amit úgy volt hajlandó kiadni, ha “további követelésünk nincsen.”

A kivitelező a telefonszámát elvileg eladta, elérhetetlen.

BEFEJEZÉSRE JAVASLATAIM

A komplett fürdőszoba vizes csövezését és villanyszerelését vissza kell bontani, és megfelelően kiépíteni.
A fali hornyokat ki kell vakolni falsíkig zsákos vakolattal. Ennek száradása után lehet a komplett falakat síkba vakolni mindegyik falon.
A kent vízszigetelés folytonossága miatt mindenhol sík, szilárd vakolatnak kell lennie!
Az aljzatnál el kell távolitani a nem szilárd részeket, portalanitás után mélyalapozni a teljes felületet.
A lefolyócsövek felett nagyon kevés a rétegrendi vastagság, így kizárólag MAPEI Topcem Pronto zsákos esztrich használható az aljzat síkba húzásához.

A szilárd vakolat és szilárd aljzat kiszáradása után szükséges a kent vízszigetelés az alábbiak szerint:
– teljes padlón két rétegben, éleknél/sarkoknál hajlaterősítő szalaggal
– zuhanyzónál 180 cm magasságig, a zuhanyzón túlnyúlva fél-fél méteres szélességben, sarkoknál hajlaterősitő szalaggal
– falaknál 20 cm magasságig körben felkenve, hajlaterősitő szalaggal

A burkolás megkezdése előtt a kent vízszigetelésről fotódokumentáció szükséges!

A padló burkolásához S1-es minőségű flexi ragasztó használható csak, valamint teljes felületen szükséges feszültségmentesitő lemez használata kell. (pl Schlueter Troba Plus vagy MAPEI Mapeguard WP200)

TANULSÁGOK

Amint látható, egy “kis” felújítást sem szabad ellenőrzés nélkül csinálni, minimum fényképes ránézések szükségesek egy FÜGGETLEN hozzáértőtől.
A mostani eset kapcsán a pénzügyi bukta kb 1.5M Ft, de legalább rendesen lesz megcsinálva. Ha elkészült volna a kókler kivitelező által, teljesen vissza kell bontani mindent, kidobva a burkolatokat is.
A szemlém kiszállással együtt 50.000 Ft-ot kóstált.
A kivitelezéssel kapcsolatban online módon folyik tovább az ellenőrzés, kapom a képeket, jóváhagyás után lehet folytani a fázisokat.
A sors fintora, hogy azon a héten még egy ugyanilyen fürdőszoba felújítást kellett szemléznem, csak ott már teljesen kész fázisban. Mivel ott bírósági ügy lesz belőle, cikk majd később fog születni.

Ti mit tennétek? (2 válasz is megjelölhető)

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

3 thoughts on “021. Felújítás szemle: Életveszélyes fürdőszoba

  1. Kedves Kőműves Kelemen!

    Rendszeres olvasótok vagyok. Mint gyakorló villanyszerelő és villamos biztonsági felülvizsgáló, sajnos sokszor találkozom ilyen “remekül sikerült” szakmunkával. Meglátásom szerint a mi szakmánkban sajnos a kontárok azért tudnak érvényesülni, mert MŰKÖDŐ hálózatot a hülye is tud építeni. Ugyanezt a hálózatot BIZTONSÁGOSRA kivitelezni anyagban és munkában is sokkal többe kerül. Amikor leadom az árajánlatot egy nagy belmagasságú 100 nm nettó alapterületű lakás hálózatának teljes cseréjére és a megrendelő megsértve érti magát, mert más nem egészen a feléért megcsinálja, akkor sajnos én is csak annyit tudok mondani, hogy mi a kapott igényeket ennyiből tudjuk kivitelezni. Biztos vagyok benne, hogy a másik munkája is működni fog amíg jobb esetben nem old le a kismegszakító a túlterhelés miatt, roszabb esetben nem gyullad ki vagy nem ráz meg valakit az áram.

  2. Nekem a 2. képen, a kádtól kb. 10 cm távolságban lévő süllyesztett dugalj nagyon nem tetszik. Ez IP20 védettségű, vagyis víz ellen egyáltalán nem védett, zuhanyozáskor juthat bele víz.
    Szóval úgy tűnik, hogy már a kiinduló állapot is alaposan kifogásolható.

  3. És mindez másfél millióért. Vállalkozóként, nem a nagypapa barkácsolása ingyen.

Comments are closed.