Januárban kaptam egy megkeresést egy fiatal pártól, hogy új ház vásárlása előtt segítsek nekik műszakilag átnézni a félkész épületet. Kaptam egy hirdetési linket, ahol építés közbeni fotók is látszódtak.

Elkérték a műszaki leírást, amit megkaptam a szemle előtt. Nem volt benne semmi ellentmondás, de nagyon túl sem volt csicsázva a dolog…

Miért fontos és mi az a műszaki tartalom?podcast ebben a témában, ami MINDEN új házat vásárlónak kötelező meghallgatnia!

FEBRUÁR

Időpont egyeztetés után szombaton sort kerítettünk a szemlére. Az épület szerkezetkész állapotban volt, homlokzati nyílászárókkal, belül már válaszfalakkal, vízszigeteléssel, részben aljzat hőszigeteléssel, gépészeti alapvezetékekkel.

Mit láttam?

  • szép falazást, szabályos áthidalókialakítással
  • a nyílászárók körül XPS hőszigetelést, nagyon jól hőhídmentesített rejtett redőnytokos kialakítást
  • kezelt fából készült födém és tetőszerkezetet, csavaros-lemezes kapcsolatokkal, eresznél cseppentőlemezzel, beszellőző felülettel, rovarhálóval
  • két rétegben lerakott lépésálló hőszigetelést, alatta bitumenes vízszigeteléssel
  • a terasz és lakóépület között XPS hőhídmentesítést
  • “földig érő” nyílászáróknál hőszigetelt alsó toktoldást
  • a vízcsövek csőhéjjal szigetelve, presselt idomos kötésekkel

Amit kifogásoltam, az a bejárati ajtó gagyisága, ami az eladásra épült épületeknél sajnos általánosan előfordul. Kérésre ajánlottam REHAU-t és VEKA-profilt, ám az árajánlatok alapján ezek nettó 470 és nettó 570e Ft lettek volna. Ezek azért elég combos összegek, de 300e alatt NINCS normális bejárati ajtó!
Lejjebb mentünk minőségben, Kömmerling-et és Gealan-t javasoltam még.

Az épületet megvették, leszerződtek.

MÁRCIUS

ÁPRILIS

A szemlénél az egyetlen észrevételem a villanybetáp volt a tűzhelynél, mert 2.5-es bekötést találtam, ami a villanyszerelők többsége szerint elegendő, de a szabványok már jópár éve 4 mm-es bekötést írnak elő. (ezt nekem kell építészként mondani?)


A kivitelező ott volt a helyszínen, felhívta a villanyszerelőt és ott helyben lerendeztük a dolgot, ki fogja cserélni a bekötést másnap. (kért tőlem egy névjegykártyát, amit ránézés nélkül farzsebbe dugott)

Elkészült a födém hőszigetelés is, Z-alakú drótozással, fém profilos álmennyezettel, táblás kőzetgyapottal. A párazáró fólia sajnos a gipszkarton és profilváz közé került, jobb helye lett volna a fafödém aljára tűzve. De ezzel együtt lehet élni, nem fog gondot okozni, de van jobb megoldás a rendesebb párazárás érdekében.

JÚNIUS

Egyeztettünk időpontot, kértem, hogy előtte 2 órával indítják be a fűtést.

Az épület fűtése hőszivattyú, a gépházi része teljesen jól összerakva (ne higyjétek, hogy ez mindig így van, vannak horror gépészeti képeim).

A hőkamerás ellenőrzés azt mutatta, hogy a padlófűtés mindenhol működik, megfelelő hőfokkal, egyenletesen. Az épületen hőhidakat nem láttam (a nagyobb hőhidak láthatók ilyenkor is).

A kivitelező végigkísért ismét, majd a végén jött a meglepetés. Kiderült, hogy a névjegykártyámat a múltkori alkalommal csak este nézte meg, amikor hazaért. Ekkor döbbent rá, hogy én voltam az, aki a vásárlástól végigkísértem az építkezést.

A saját szavai szerint tőlem tanulta a szakmát, még a 2009-2013 közötti, index fórumaiban lévő hozzászólásaim (több mint 12.000) és rajzaim segítettek neki ezt a minőséget elérni, ezeket a megoldásokat alkalmazva és az én szemléletemet végigverve az alvállalkozóin.

Óriási megtiszteltetés ezt visszahallani, pláne, hogy tényleg őszinte volt és csak a legvégén derült erre fény, tehát a munkakapcsolatot ez nem befolyásolta egyik részről sem.

Vannak olyan kivitelezők, akiket bátran merek ajánlani. Mohl Krisztián az egyik ilyen. Azóta sem beszéltünk, csak kértem tőle egy elérhetőséget.
(nem fűződik anyagi érdekem az ajánláshoz, SOSEM ajánlok senkit ismeretlenül, se ingyen, se pénzért. Akit érdekel a magyarázat, podcastben hallgathatja)

Ahogy a fentiekből kiderül, kell egy független szem a kivitelezésnél/vásárlásnál, mert segíthet. A normális kivitelezők ezt elfogadják, sőt szeretik is.

A fiatal párnak a vásárlás szemléje 70e Ft-ba került, a 3 ellenőrzés pedig 3x40e Ft-ba. Mindenki döntse el, hogy ennyit megér-e a nyugalma egy 70 milliós új épületnél.