Jóval a rezsicsökkentés-csökkentése előtt járunk, így ebből a szempontból a házszemle nem tartalmaz fűtési alternatívákat/megoldásokat.

A COVID miatti lezárások sok embert “űztek ki” a vidéki létbe, távol a panelrengetegtől, afféle digitális nomád életmódba, hiszen a napi szintű munkahely látogatása megszűnt, teret nyert a home office.

Az engem megkereső fiatal párt is hasonló okok vezették ebbe a Heves megyei faluba, kinéztek egy kis házat maguknak. Az épület modern anyagokból épült a hirdetés alapján, a család csak hétvégi háznak használta. Földszint+tetőteres kialakítású, méretben ideális családalapításra.

Mivel hétvégi háznak/nyaralónak használták, egyik télen a kazán lehalt, a fűtés a földszinten elfagyott.

Apró probléma… – mondták az eladók – pont ezért van olcsóbban az ingatlanpiacon.

Nézzük körbe az épületet.

Ez egy földszint+emelt térdfalas tetőteres épület, téglalap alaprajzzal. Hátul-középen van egy lábakon álló terasz, amit utólag beépítettek, így kialakult egy földszinti plusz helyiség, felette lapostetős terasszal a tetőtérnek.

A falak Ytongból vannak, külső hőszigetelés nélkül, a födém E-gerendás, béléstestes. A tető sima nyeregtető, betoncserép fedéssel.

FÖLDSZINTI PADLÓ

A padlóban nincsen hőszigetelés. Egyrészt nyaralónak épült, miért is lenne? Több helyen is mérhető a padlószerkezet vastagsága (bontás nélkül), amiből ez kiderült. 

lábazat

Ez komoly gondot fog jelenteni, mivel a külső szigetelés és padlószigetelés nélkül a padló felületi hőmérséklete kinti -15 fok esetén 13.5 fokos lesz. Ezen segíthet az, hogy az épület ki van emelve, a lábazatát hőszigetelve képződik egy hővédő “szoknya”, ami feljavítja ezt az értéket.

A házba belépve el tudtam képzelni, hogy mit érezhet az elefánt a porcelánboltban… recsegett-ropogott alattam az összes padlólap, nem egy el is volt törve! Oké, mondták, hogy fűtés elfagyott, de arról szó sem volt, hogy a teljes padló tönkrement.

földszinti padlóburkolat

A nedvességmérő már nem jelzett vizesedést, tehát kiszáradt az aljzat, viszont az erkélyajtónál annyira felduzzadt a padló, hogy elérte az ajtó alját. Normál esetben minimum 1-1.5 cm van a burkolat és ajtószárny alja között.

szoruló erkélyajtó

A teljes aljzat hullámos, meg van süllyedve, aminek következtében a vízszigetelés is megsérült, valamint számítani kell arra, hogy a szennyvízcsövek is elmozdultak a feltöltésben.

A zuhanyzóról büszkén mesélte a tulajdonos, hogy újjáépítették. Igen, csak a burkolat alá nem került kent vízszigetelés, mérhetően ázik a fal. Gratulálok. Sovány vigasz, de a kádnál is ázás mérhető.

kádnál komoly vizesedés

LÉPCSŐ

A lépcső acél szerkezetes, fa keményfa lépcsőfokokkal. A fellépési magasság 18,5 cm, ami elfogadható, de a belépési szélesség csak 20 cm, nagyon minimum 25 cm kellene a kényelmes használathoz.

TETŐTÉRI PADLÓ

A födémfesztáv 540 cm, de a gerendák nincsenek megduplázva, ahogy előírás szerint kellene lennie. Nincsen semmiféle kopogóhanggátlás a födémben.

tetőtéri padlóburkolat

A padlóburkolat szintén kopogott, recsegett a talpunk alatt. Hmm… mintha arról lett volna szó, hogy csak a földszint ázott el, nem? Hát nem. A radiátoroknál látszott itt is erős ázásnyom minden helyiségben, de a földszinten a födémen is voltak ázási nyomok.

A lapostetős terasz burkolata fel van fagyva.

FAL

A lapostetős terasz alatti részt utólag építették be könnyűszerkezetesen, ami teljesen szét van ázva. Ennek egy része lehetett a benti víz eredménye, de a felette lévő lapostető rétegrendi kialakítása sem megfelelő, onnan is ázik a helyiség.

könnyűszerkezetes fal erősen vizesen

Amint említettem, a falak Ytongból vannak, a tetőtér ki van emelve. Ebben a térdfalban nincsen egy darab merevítő pillér sem, az oromfalakon szépen végig is van repedve vízszintesen, ahogy a tető “terpeszti” szét a falakat.

Az épület bal hátsó sarka meg van süllyedve, ennek repedésnyomai látszanak a lábazaton, a földszinti falon és a térdfalon is. Ezt okozhatta az ázás is, de az ereszcsatorna a talajszint alá van bevezetve és az eresz tele van levelekkel, azaz réges-régen eltömödhetett a csapadékvíz lefolyója… a ház tövébe folyó esővíz pedig nem tesz jót.

TETŐ

A tetőszerkezet keresztmetszeti méretei és osztása megfelelő, de kezeletlen (néhol használt) faanyagból készült.

tetőszerkezet / padlástér

A ferde részeken a szarufák közötti hőszigetelés hiányos és sok helyen össze van esve, emiatt erősen hőhidas a tetőtér. A lambéria burkolat mögött sima nejlonfólia van párazárásként.

erősen hőhidas tetőtér

FŰTÉS

A fűtésre rákérdeztem: “Jelenleg nincs kazán”. A nyomokból ítélve hiába is lenne, a csövezés is biztosan szétfagyott a falakban.


Kell összegeznem?

Az épületet az elhanyagoltság teljesen tönkretette. Ez több család nyaralója, közös lónak meg nagyon túrós volt a háta… 

A hibák olyan mértékűek, hogy nagyon maximum telekáron merném megvenni az épületet, mert könnyen lehet, hogy újjáépíteni egyszerűbb és olcsóbb, mint a vízkáros épületet felújítani.


Megvennéd?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A bejegyzést kommentelni alul a kommentmezőben, vagy a facebook-csoportban lehet.

One thought on “017. Eladó ház szemle: Ház vidéken, sok vízzel

  1. „túrós volt a háta…”
    helyesen:
    túros volt a háta

Comments are closed.